• Menu
  • Menu
Heimweeën_cover

Johan De Vriendt schreef ‘Heimweeën’, boeklancering op 14 mei in Doel

Home » Johan De Vriendt schreef ‘Heimweeën’, boeklancering op 14 mei in Doel

26 april 2023

Johan De Vriendt is geen onbekende in de polder. Sinds jaar en dag zet hij zich in voor het behoud van onze streek. In 2000 bracht hij, onder de vleugels van vzw De Vrijbuiter en bewoners- en actiegroep Doel 2020, de verlaten oude jongensschool van Doel tot leven als Gemeenschapscentrum De Doolen. In 2006 richtte hij de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder op. In 2022 onderhandelde hij mee het Toekomstverbond en het behoud van het landschap en het erfgoed van Doel en de ganse streek.

Deze maand brengt hij bij Uitgeverij Ertsberg het boek ‘Heimweeën’ uit, dat met een persoonlijke blik het verhaal vertelt van de bewogen strijd voor Doel. Hij doet dit op een bijzondere manier, want het boek begint al veel vroeger. Zijn jeugd beleeft Johan De Vriendt in een landelijke idylle in Tielrode, de ‘parel van het Waasland’. Het abrupte verlies van zijn thuis doet hem zijn eerste heimwee ervaren. Het blijft hier helaas niet bij. Het boerenlandschap van zijn jeugd verandert snel, met als triest hoogtepunt de geplande verdwijning van de laatste Scheldepolders en het dorp Doel door havenuitbreidings- en natuurcompensatieplannen. De Vriendt onderzoekt wat het is een geliefde plek te verliezen. In onze geglobaliseerde wereld wordt er van je verwacht je voortdurend aan te passen. Er is een tijd geweest waarin heimwee een erkende ziekte was, soms met de dood tot gevolg. Heimwee heeft te maken met losgekoppeld te zijn van je omgeving. En dat ervaren veel mensen vandaag. We zijn verbonden met de ganse wereld, maar we leven ook op een plek en die plek is een gemeenschap van mensen, natuur, landbouw, werk, erfgoed en zoveel meer. Dat werd Johans levensdoel: van onze leefomgeving terug een plek maken die ziel en lichaam voedt. De Vriendt reikt via verhalen en beschouwingen een inspirerende visie aan op mens en omgeving. ‘Heimweeën’ is een verhaal van verlies, maar vooral een verhaal van persoonlijke groei en maatschappelijke winst.

Op zondag 14 mei wordt het boek gelanceerd in Doel. Om 14 uur zijn er vanuit De Doolen geleide wandelingen door het dorp door Johan De Vriendt en Frie Lauwers. Om 15 uur wordt in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk het boek voorgesteld met boekfragmenten, beelden en muziek van Hartwin Dhoore op diatonische accordeon. Frie Lauwers interviewt de auteur. Begijn Le Bleu, bekend van het televisieprogramma Foute vrienden én gepassioneerd vogelliefhebber en cabaretier -maar vooral Waaslander in hart en nieren- komt kouten. Karl Drabbe van Uitgeverij Ertsberg leidt het boek uit, waarna de feestelijkheden worden verdergezet in De Doolen.  Goedele Janssens verwelkomt u daar met een authentiek huisinwijdingsritueel. U kan daar tevens het boek aanschaffen en laten signeren, terwijl u geniet van enkele streekproducten van het Saeftingherhof, De Leutige Geit, de Mariahoeve, The Holy Spiritus en Berckelaer appelwijn.

Locatie: De Doolen Engelsesteenweg 8, 9130 Doel vanaf 14 uur.

Reserveer je ‘heimburger’* voor 10 mei via deze link (Uitgeverij Ertsberg).
Het boek is ook verkrijgbaar in elke goede boekhandel.

Heimweeën_cover   Johan De Vriendt

*Hamburger van het Saeftingherhof met geitenkaas van De Leutige Geit en zeekraal van de Mariahoeve