• Menu
  • Menu

Brits monument

Home » Brits monument

Brits monument

Doel werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog relatief laat bevrijd. Op 10 september 1944 waren de Duitsers overal in het Waasland vertrokken behalve in Doel. Zwaarbewapende Duitse achterhoedes vrijwaarden de toegangswegen terwijl zo’n 15.000 Duitse soldaten via Kallo, Kieldrecht en Prosperpolder richting Scheldedorp trokken. Daar werden de schippers en hun schepen opgeëist om de Duitse manschappen over de Schelde te zetten. Hun paarden doolden nog wekenlang doelloos rond in de polder. Achtergelaten munitie wordt tot op de dag van vandaag nog regelmatig aan.getroffen bij graafwerken.

Vanaf eind september 1944 bracht de Britse luchtafweer zijn kanonnen in stelling op de Scheldedijk. Vlak daarna kwamen de sperballons en de zoeklichten. Die moesten Antwerpen en ook het Waasland beschermen tegen de V-bommen die nog maandenlang werden afgevuurd op de Antwerpse Haven.

Afbraak Brits monument – © Kristof Pieters

Op 20 Juni 1948 werd ter ere van de Britse bevrijders een monument ingewijd in aanwezigheid van de hoog.ste personaliteiten van het land. Het Brits monument werd een nationaal gedenkteken waar elk jaar een herdenking plaatsvond. Het voor Doel emotioneel belangrijke monument werd in 2011 – kort voor zijn definitieve bescherming – afgebroken. Na protest werd het teruggeplaatst maar niet op zijn oorspronkelijke plaats. Het staat nu enkele kilometers verder, weggestoken achter de Kerncentrale van Doel. Een bescheiden kruis op de oorspronkelijke plaats herinnert aan het monument.